Programma

Inspiratieparcours Nederlands Oefenen
Start > Expo > Workshops > Sleutesessie 1 > Workshops / Sleutelsessie 2 > Napraten > Finish

9.30 u.   

Start

De onthaalstand gaat open. Je kan er de hele dag terecht voor info over het inspiratieparcours.

Dat is sowieso je startpunt. Je krijgt er onder andere de krant met het programma van de dag. Nadien wandel je door naar de EXPO voor een eerste inspiratie, met koffie.

 

EXPO

Op de EXPO vind je een bonte mix aan organisaties. Zowel zij die zelf oefenkansen Nederlands organiseren als organisaties die oefenkansen ondersteunen en/of kunnen inspireren. Het gaat onder andere over documentatiecentra en enkele projecten die geselecteerd zijn binnen de projectoproep 'Nederlands Oefenen'. Je kan in gesprek gaan, dingen voelen en proeven, experimenteren...

Je kan er bijna de hele dag snuisteren. Ze sluit enkel tussen 11.40 en 12.45 uur.

Voor dit deel van het Inspiratieparcours is er geen inschrijving nodig. De EXPO vindt plaats in een open deel van het gebouw. Dus iedereen is welkom om even langs te komen.

> Meer info over de EXPO

10 u.   

Workshops voormiddag

Je kan één van de acht workshop volgen in de voormiddag. Sommige hebben een minimum en/of een maximum aantal deelnemers.
 

'Een straf koffiemoment'  |  2 tot 15 deelnemers (x 2 *)
Tijdens deze workshop maak je onder andere kennis ‘een straf koffiemoment’. Dat is een methodiek om ouders Nederlands te laten oefenen door hen stap voor stap in de conversatie te betrekken. Je doorloopt er enkele fases van.
De methodiek komt uit een inspiratiemap van de drie ouderkoepels GO! ouders, KOOGO en VCOV. Daarin staan 25 methodieken voor oefenkansen Nederlands voor ouders en 69 materialen die deze oefenkansen ondersteunen. Vanaf eind oktober 2018 kan je de map digitaal raadplegen op de websites van de drie ouderkoepels (en op nederlandsoefenen.be). Voor scholen zal een gedrukte versie beschikbaar zijn. 
Begeleiding: Ann Staes (KOOGO vzw) en Isabelle Ceupens (GO! ouders)
* De workshop 'Een straf koffiemoment' vindt twee keer plaats, telkens een half uur. De eerste sessie start om 10 u. en de tweede sessie om 10.45 u. Je schrijft je in en wij vullen stelselmatig de twee sessies aan. De rest van de tijd kan je naar de EXPO, aansluiten bij de workshop 'Live koken',...

Live koken  |  onbeperkt aantal deelnemers
Koken met taal biedt een interactieve workshop waarbij je kennismaakt met verschillende culturen. Tijdens de workshop ga je aan de slag met verse ingrediënten, intense kruiden en vooral veel passie. Je tovert dit alles om tot fingerfood. Anderstalige nieuwkomers nemen je op sleeptouw en vertellen hun verhaal aan de hand van wereldsmaken. Deze workshop is open: je loopt binnen en buiten wanneer je wil.
Begeleiding: Tine Mestdagh (project Koken met taal)

Omgaan met diversiteit  |  8 tot 20 deelnemers
De diversiteit in de samenleving stelt ons voor uitdagingen en kansen. In de workshop hebben we aandacht voor de drempels die te overbruggen zijn als je met een cultureel divers publiek werkt. Je krijgt een kader rond cultuursensitief werken en gaat daarna aan de slag met jouw ervaringen en die van de andere deelnemers. Een eerste hulp bij relaties tussen mensen met een andere culturele achtergrond en bij taken op maat van een cultureel verscheiden klantenbestand.
Begeleiding: Stijn Tondeur (Agentschap Integratie en Inburgering)

Scoren met taal: oefenkansen Nederlands in de sportclub  |  8 tot 30 deelnemers
In deze workshop vertelt Peter Schoenaerts over de Vilvoordse voetbalmoeders. Met voorbeelden en didactische tips schetst hij hoe je zelf met weinig middelen boeiende spreeksessies voor anderstaligen kunt organiseren. Hoe creëer je een gemoedelijke sfeer en hoe krijg je deelnemers aan het praten, ook als ze nog niet zo goed durven? Medewerkers van voetbalclub Vilvoorde City lichten het project verder toe en beantwoorden vragen.
Begeleiding: Peter Schoenaerts (Fast Forward)

Taalmaat  |  8 tot 15 deelnemers
Taalmaat brengt Nederlands- en anderstalige studenten met academisch perspectief samen. Ze engageren zich om gedurende een vijftal maanden regelmatig met elkaar af te spreken en Nederlands te oefenen via alledaagse activiteiten: samen koken, een koffie drinken, op stap gaan. In deze workshop krijg je informatie over de aanpak en de organisatie van het project. Welke tools zijn er om het project te laten slagen? Welke ondersteuning krijgen studenten? Welke uitdagingen zijn er nog? 
Begeleiding: Stefanie Van Stee (UA Antwerpen)

(Taal)spelletjes  |  max. 24 deelnemers
Spelletjes kunnen belangrijk zijn bij taalverwerving. Ze helpen de deelnemers immers om de taal te ervaren, eerder dan ze te studeren. Door spelletjes te spelen zijn ze zich niet bewust van het feit dat ze aan het leren zijn en ervaren ze plezier, ze drukken hun emoties uit en interageren. Tijdens de workshop ontdek je enkele doeltreffende spelletjes. Uiteraard kan je ze zelf uittesten!
Begeleiding: Leen Verrote (Instituut Levende Talen)

Theater, taal en jongeren  |  max. 20 deelnemers
Hoe maak je jongeren warm om Nederlands te oefenen? In Brussel kunnen anderstalige jongeren Nederlands ontdekken via artistieke workshops. In deze workshop krijg je een inkijk in de successen en uitdagingen van drie Brusselse media- en theaterprojecten voor jongeren: BONGO! (GO! Brussel), Academie op zijn Vlaams (Maks vzw) en Applaus! (gemeenschappelijk project van de Beursschouwburg, Kaaitheater, Bronks, KVS en Kunstenfestivaldesarts).
Begeleiding: drie Brusselse projecten en Joke Vermeersch (Huis van het Nederlands Brussel)

Werken met niveauverschillen  |  8 tot 20 deelnemers
In heel wat Vlaamse gemeentes vind je een 'praattafel', een plek waar anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen. Deze workshop biedt je een overzicht van de mogelijke niveauverschillen in het Nederlands van de deelnemers ervan. Je krijgt vervolgens tips en methodieken om hiermee om te gaan, zodat elke anderstalige deelnemer voldoende spreekkansen krijgt. Je test ze ook zelf uit tijdens een praktijkoefening.
Begeleiding: Siska Goubert (Agentschap Integratie en Inburgering)

11.40 u.   

Sleutelsessie DE PRAKTIJK VAN DE OEFENKANSEN

Jan Strybol en Emmy Vandenbogaerde reflecteren over oefenkansen Nederlands. Jan werkt voor Dictaal, het Didactisch Centrum voor Taalonderwijs, en Emmy is projectcoördinator voor Stad Gent.

Ze vertrekken vanuit vier Gentse praktijkverhalen. Zo brengen ze je inspiratie rond de moeilijke vraag: 'Hoe begin je eraan?' Je krijgt ook stap voor stap inzicht in een kader voor non-formele oefenkansen. Hun verhaal toetsen ze meteen aan jouw ervaringen en meningen.

_____
Inleiding door Leen Verraest, algemeen directeur van het Agentschap Integratie en Inburgering.
Uitleiding door Leen Ardui, directeur vorming van het Agentschap Integratie en Inburgering.
We luisteren ook naar de 'voxpop' van Radio Babbelonië, een radioverslag van de eerste uren van het evenement.

 

12.45 u.   

Middagpauze

Broodjeslunch en drankje op de EXPO.

 

13.45 u.   

Workshops en sleutelsessie namiddag

In de namiddag kan je ofwel deelnemen aan de tweede sleutelsessie ofwel één van de acht workshops volgen. Sommige hebben een minimum en/of een maximum aantal deelnemers.

Workshops namiddag

Conversatietafels voor anderstalige werkzoekenden  |  8 tot 20 deelnemers
Onder de noemer Werkbabbels organiseert Groep INTRO conversatietafels. De focus ligt op taalnoden bij werk zoeken, solliciteren en jezelf voorstellen. In deze workshop krijg je een voorstelling van Theater Antract te zien. Daarin staat een vrouw centraal die krachtig en weerbaar is, maar ook veel moeilijkheden kent en soms moedeloos is. Zij staat – met al haar kenmerken, geschiedenis en dromen – symbool voor de mensen die aan de gesprekstafels verschijnen. Op basis van deze voorstelling ga je in gesprek over de meerwaarde en de hindernissen van het project.
Begeleiding: Kris Molemans (Groep INTRO)

Duidelijke taal  |  8 tot 15 deelnemers
Tijdens deze workshop krijg je handige tips en instrumenten om je communicatie met anderstaligen vlotter te laten verlopen. Je maakt kennis met de verschillende taalniveaus en krijgt inzicht in het taalverwervingsproces dat anderstaligen doorlopen. De tips pas je meteen toe tijdens praktische oefeningen.
Begeleiding: Rosalinde Aendekerk (Agentschap Integratie en Inburgering)

Dubbele workshop: VTS en Storytelling  |  8 tot 15 deelnemers
- Visual Thinking Strategies (VTS) in het Fotomuseum
Tijdens de workshop van Visual Thinking Strategies nodigen we je uit om kritisch na te denken, nauwkeurig te observeren, te formuleren en actief deel te nemen aan het gesprek. Centraal staat de vraag ‘wat gebeurt er’ op de foto in plaats van ‘wat zie je’. Allemaal technieken die je ook kan gebruiken om anderstaligen te laten praten.
Begeleiding: Barbara Van Den Eynde, Fariha Abdullah Ahmed en Tinne Langens (Fotomuseum) en Annelie Willems (Atlas)
- Storytelling in het Red Star Line Museum
Tijdens de workshop van het Red Star Line Museum dagen we je uit om je eigen verhaal weer te geven op een creatieve manier. Aan de hand van enkele vragen ga je in gesprek over ‘thuiskomen’ op een nieuwe plek. We tonen hoe je deze manier van werken kan inzetten in je oefenkans Nederlands.
Begeleiding: Céline Joris (Red Star Line Museum) en Ingrid Debatty (Atlas)

Inzetten en ondersteunen van (vrijwillige) begeleiders bij oefenkansen Nederlands  |  8 tot 20 deelnemers
In deze workshop kom je meer te weten over hoe jij je (vrijwillige) begeleiders bij een oefenkans Nederlands kan ondersteunen. Hoe zorg je ervoor dat de begeleider het juiste profiel en de juiste bagage heeft om met anderstaligen een weg af te leggen? Via welke kanalen kan je geschikte begeleiders werven? Hoe kom je tegemoet aan de noden van de begeleiders? Je leert hierbij ook uit de ervaringen van het project ‘Anderstaligen aan zet’ van de stad Kortrijk. Zij zet anderstaligen met een hoger niveau Nederlands in als begeleider bij een oefenkans.
Begeleiding: 'Anderstaligen aan zet' en Katleen Storms (Agentschap Integratie en Inburgering)

Letterbuffetten, (h)eerlijke talen(t)rijke ontmoetingen  |  max. 20 deelnemers
Je duikt in een 'Letterbuffet', een kook- en proefspel. Het is gebaseerd op het alfabet en geeft anderstalige volwassenen de kans om op een vrolijke manier in contact te komen met Nederlandstalige deelnemers. Koken en feesten zijn universele gegevens. Door te tonen wat ze in hun cultuureigen keuken gebruiken, bouwen de deelnemers aan een positief zelfbeeld, wat de angst om Nederlands te spreken wegneemt. Al doende leer je de systematische opbouw van de methodiek.
Begeleiding: Gerlinde Gilissen (project Letterbuffetten)

Schoolbabbels en conversatie op school  |  max. 20 deelnemers
Wil je oefenkansen Nederlands in je school organiseren? Drie verschillende projecten in Gent, Antwerpen en Harelbeke stellen zich kort voor. Nadien vormen ze een panel met Ayse (In-Gent) als moderator. Ze gaan dieper in op het groeiproces, de valkuilen en successen… Zit je zelf met vragen? Het panel gaat er graag op in!
Begeleiding: Ayse Alci (In-Gent), Bren De Rycke (Stad Harelbeke), Heleen Servaes (Vormingplus Antwerpen) , Joke van den Bulck (Atlas) en Sofie Verbrugghen (Onderwijscentrum Gent)

Werken met niveauverschillen  |  8 tot 20 deelnemers
In heel wat Vlaamse gemeentes vind je een 'praattafel', een plek waar anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen. Deze workshop biedt je een overzicht van de mogelijke niveauverschillen in het Nederlands van de deelnemers ervan. Je krijgt vervolgens tips en methodieken om hiermee om te gaan, zodat elke anderstalige deelnemer voldoende spreekkansen krijgt. Je test ze ook zelf uit tijdens een praktijkoefening.
Begeleiding: Siska Goubert (Agentschap Integratie en Inburgering)

Sleutelsessie OEFENKANSEN NEDERLANDS VERANKEREN

Waar staan we nu met oefenkansen Nederlands in Vlaanderen? Welke stappen kunnen en/of moeten we zetten?

Leen Ardui is directeur vorming van het Agentschap Integratie en Inburgering. Ze modereert een panelgesprek met de belangrijkste ondersteunende partners.

Je krijgt inzicht in hun ervaringen, ondersteunende rol, hun vragen aan het beleid... Je kan in interactie gaan over wat de niet-formele oefenkansen Nederlands nodig hebben om duurzaam te blijven. M.a.w. welke ondersteuning is nodig om deze oefenkansen structureel te verankeren?

15.45 u.   

Napraten

Je kan napraten op de EXPO met een drankje. Er is ook een leuk neveneffect uit de workshop 'Letterbuffetten': lekkere hapklare wereldkeuken.

16.45 u.   

Het inspiratieparcours bereikt de finish

Maar daarmee is de kous niet af. De projecten binnen de projectoproep 'Nederlands Oefenen' lopen nog een eindje verder. Hun ervaringen en wat we  samen tijdens het inspiratieparcours in de rugzak steken, krijgen weldra een plaats op een bijgewerkte versie van nederlandsoefenen.be. Aan deze portaalwebsite sleutelen we achter de schermen.

 

   

 

Logo's regisseurs Nederlands oefenen