Elena over integratie in Vlaanderen: ‘Verenigd in diversiteit’

  • 16 maart 2017

Hoe kan een outsider een insider worden in Vlaanderen? De Spaanse Elena Sánchez Nicolás ontdekte dat Vlaanderen een van de meest interculturele regio’s in Europa is en dat diversiteit net kan verenigen. In het kader van haar studies journalistiek schreef ze haar bevindingen en die van haar medestudenten neer tijdens hun Vlaams integratieparcours. Hier Elena's relaas.

"De studenten van mijn integratieklas komen uit 11 verschillende landen en spreken in totaal 25 verschillende talen. Op het eerste zicht lijken een Russische doctor, een Gambiaanse voetballer en een Indonesische stewardess weinig gemeenschappelijk te hebben. 'We hebben allemaal een andere huidskleur, een andere culturele achtergrond of taal, maar het feit dat we allemaal op zoek moeten naar een job en deel willen uitmaken van deze gemeenschap verenigt ons toch voor een stuk', vertelt Michel uit Ghana.

Als je verhuist naar België, start je op een nieuwe plaats met nieuwe sociale regels. Tijdens de cursus maatschappelijke oriëntatie leer je veel over de Belgische politiek, gezondheidszorg, financiële voordelen, rechten en plichten en zeker ook over de sociale regels.

Een van de lessen vond plaats in het federaal parlement in Brussel. Zuhal Demir kwam er alle studenten een hart onder de riem steken. 'Jullie moeten trots zijn op jullie roots, maar tegelijkertijd ook de Vlaamse waarden in jullie leven integreren. Om je eigen potentieel ten volle te kunnen benutten in dit land, leer je best de taal en zorg je ervoor om zo actief mogelijk deel te nemen aan de samenleving', aldus Demir."
 

Getuigenis Elena Sanchez Nicolas 2

Meer kennis over België dan Belgen zelf

"De integratiecursus kan voor sommige mensen een vrij grote shock zijn, terwijl het voor andere slechts kleine aanpassingen vergt in hun leven. 'De cursus opende mijn ogen. Ik heb geleerd dat ik mijn dromen enkel kan vervullen door kleine stapjes te nemen', getuigt Modou van Gambia.

Lucy, een asielzoeker uit Tanzania, ontving net haar verblijfsvergunning, waardoor ze in België kan blijven wonen: 'Deze cursus is enorm nuttig omdat je het land waarin je wil verblijven, volledig leert kennen.'  Na 66 uur integratielessen weten de studenten waarschijnlijk meer over België dan de gemiddelde Belgische inwoner. Dankzij het parcours zijn de deelnemers zich ervan bewust dat de slogan ‘Word wat je wil’ echt wel werkelijkheid kan worden in dit land."

Getuigenis Elena Sanchez Nicolas 3

    Door Elena Sánchez Nicolás