De Mensen Maken de Stad: 16 portretten en verhalen in Mechelse straten

| Lokaal beleid | Antwerpen | Sense of belonging | Samenleven

Een fototentoonstelling toont zestien portretten van Mechelaars, elk met hun verhaal, op zestien muren verspreid over Mechelen. Het zijn de mensen, hun verhalen en de plaatsen waar ze komen die een stad maken tot wat ze is. De openluchttentoonstelling is het sluitstuk van het project De Mensen Maken de Stad, dat meer dan twee jaar lang verhalen verzamelde en deelde van en met Mechelaars. Het Agentschap Integratie en Inburgering is partner in dit project.

“Op maar liefst zestien locaties in de openbare ruimte vind je even veel levensgrote portretten van Mechelaars. De prachtige foto’s van de Mechelse fotografe Lavinia Wouters kan je bewonderen in het stadscentrum, maar ook in de wijken en dorpen en in één van de parken”, zegt schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco.

Ontdek de foto’s en verhalen

Bij elk portret hoort een persoonlijk verhaal. “Geen van de verhalen konden we ooit bedenken door alleen naar de foto te kijken. Zo’n ervaring zet aan tot nuance, tot reflectie over vooroordelen. Daarom nodigen we alle Mechelaars uit om op stap te gaan in en rond de stad en de foto’s en verhalen ter plekke te gaan ontdekken”, zegt Gabriella De Francesco. “Er wonen fantastische mensen in Mechelen met een heel boeiende levensverhalen, dat mag ik elke dag ontdekken.”

Zo is er het verhaal van Erick, die als achttienjarige het bendegeweld in El Salvador ontvluchtte. Is er Farida, die dankzij de boeken in het Predikheren beter Nederlands spreekt én de Belgische keuken leerde kennen. Of het verhaal van Marc, die na een woelig verleden jongeren alert probeert te maken voor de gevaren van drugs. Zo zijn er Louis en Anneleen die Mechelen duurzamer willen leren leven. En vele anderen…

Een overzicht van de fotolocaties en verhalen vind je op demensenmakendestad.be of in de brochure die bij de expo hoort.

Fietsroute

In samenwerking met de Fietsgids werd bovendien een twee uur durende fietsroute van ongeveer 10 km uitgestippeld langs de verschillende fotolocaties. Een gids vertelt de bijhorende verhalen. Hier en daar kunnen ook audiofragmenten beluisterd worden. Aan het einde van de route kan je in gesprek gaan met een van de deelnemers aan de fototentoonstelling. De fietsroute wordt elke maand georganiseerd met telkens een andere deelnemer in de kijker.

Fietsroute MechelenBij het portret van Erick in Walem. © Stad Mechelen - Links: schepen Gabriella De Francesco - rechts: Erick Martinez Cerritos