Vormingen voor vrijwilligers van praattafels Nederlands

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Het Agentschap Integratie en Inburgering organiseert samen met Vormingplus Brugge, Vormingplus Oostende-Westhoek en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen opnieuw een vormingsreeks voor vrijwilligers van praattafels.

We nodigen je dan ook graag uit om één of meerdere van deze vormingen te volgen. Alle vormingen zijn gratis maar je moet je wel inschrijven onderaan deze pagina. Dit vormingsaanbod is voor vrijwilligers actief in een praattafel.

Er is in elke vorming plaats voor min. 12 personen en max. 25 personen.

1. Taalverschillen aan de praattafel (VOLZET)

Terwijl de ene deelnemer zijn eerste woorden Nederlands leert, kan de andere al mooie volle zinnen maken. Al die verschillende taalniveaus zijn een uitdaging voor veel vrijwilligers van een praatgroep. Hoe zorg je dat elke deelnemer aan bod komt? Hoe geef je gevorderden voldoende uitdagingen en hoe zorg je dat beginners mee zijn in het gesprek? Tijdens deze vorming krijg je tips en methodieken die je hierin kunnen ondersteunen.

Datum: dinsdag 3 maart 2020 van 14  tot 16 uur
Locatie: ARhus, Roeselare (zaal het Verzonken Kasteel), De Munt 8, 8800 Roeselare
Inschrijven ten laatste op 27 februari 2020.

2. Maak er een kwaliteitsvolle oefenkans van

Voel je je als vrijwilliger niet altijd helemaal zeker over de kwaliteit van de praattafel die je ondersteunt? Krijgen de deelnemers wel voldoende oefenkansen? Op welke manier doe je dat dan best? In deze vorming bespreken we hoe je als vrijwilliger de kwaliteit bewaakt van de praattafel die jij begeleidt. We wisselen onder elkaar ervaringen uit.

Datum: vrijdag 3 april 2020 van 9.30 tot 11.30 uur

   Wegens de maatregelen tegen het coronavirus is deze vorming uitgesteld tot na de zomer van 2020 - deelnemers worden via e-mail op de hoogte gehouden.

Locatie: VormingPlus Kortrijk, Wandelweg 11, 8500 Kortrijk
Inschrijven ten laatste op 30 maart 2020.

3. Welk materiaal kan ik gebruiken tijdens mijn oefenkans?

Met welk boek kan ik werken? Welke spelletjes bestaan er? Kan ik zelf materiaal ontwikkelen om te gebruiken tijdens de oefenkans? Tijdens deze vorming inspireren we elkaar over mogelijk materiaal dat je kan gebruiken tijdens de oefenkans. We vragen daarom dat de deelnemers eigen ontwikkeld materiaal meebrengen. Heb je dat niet? Geen probleem, ook het Wereldhuis met hun NT2-materiaal zal aanwezig zijn.

Datum: dinsdag 5 mei 2020 van 19 tot 21 uur

   Wegens de maatregelen tegen het coronavirus is deze vorming uitgesteld tot na de zomer van 2020 - deelnemers worden via e-mail op de hoogte gehouden.

Locatie: Gemeentehuis Koksijde (Delvauxzaal, verdieping -1), Zeelaan 303, 8670 Koksijde
Inschrijven ten laatste op 28 april 2020.

4. Aan de slag met analfabete of laagtaalvaardige deelnemers

De deelnemers aan een oefenkans kunnen zeer divers zijn. Ook hier zijn er analfabete of laagtaalvaardige deelnemers. Hoe kunnen zij hun Nederlands oefenen? Hoe pak ik dit aan als vrijwilliger? Wat kan en wat lukt moeilijker? Tijdens deze vorming schetsen we een beeld van een analfabete of laaggeletterde deelnemer. We verzamelen handvaten om ook die doelgroep een oefenkans Nederlands te bieden.

Datum: dinsdag 26 mei 2020 van 9.30 tot 11.30 uur (VOLZET)

   Wegens de maatregelen tegen het coronavirus is deze vorming uitgesteld tot na de zomer van 2020 - deelnemers worden via e-mail op de hoogte gehouden.

Locatie: De Antenne, Torhoutsesteenweg 291, 8400 Oostende
Inschrijven ten laatste op 19 mei 2020.

5.  Aan de slag met analfabete of laagtaalvaardige deelnemers 

De deelnemers aan een oefenkans kunnen zeer divers zijn. Ook hier zijn er analfabete of laagtaalvaardige deelnemers. Hoe kunnen zij hun Nederlands oefenen? Hoe pak ik dit aan als vrijwilliger? Wat kan en wat lukt moeilijker? Tijdens deze vorming schetsen we een beeld van een analfabete of laaggeletterde deelnemer. We verzamelen handvaten om ook die doelgroep een oefenkans Nederlands te bieden.

Datum: donderdag 3 september 2020 van 19 tot 21 uur
Locatie: VormingPlus Brugge, Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Brugge


Meer informatie?

Voor het Agentschap Integratie en Inburgering: Siska Goubert
Voor Vormingplus Brugge: Karl Duc
Voor Vormingplus Oostende-Westhoek: Griet Cornillie
Voor Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen: Rie Vanduren

Inschrijven is niet langer mogelijk.
Logobalk Vormingplus