Taaliconen gebruiken

Elke vrijetijdsactiviteit kan voor anderstaligen een kans zijn om Nederlands te oefenen. Niet elk initiatief is echter gepast voor elke anderstalige. Zo zullen bijvoorbeeld veel theatervoorstellingen te hoog gegrepen zijn voor wie pas Nederlands leert.

Wat zijn taaliconen?

Taaliconen zijn symbolen om bij Nederlandstalige vrijetijdsactiviteiten te plaatsen. Zo geef je volwassen anderstaligen de kans om makkelijker deel te nemen aan het aanbod. Veel anderstaligen twijfelen of hun kennis van het Nederlands voldoende is om te kunnen deelnemen: hoe moeilijk zal het Nederlands zijn? Zal ik de begeleider begrijpen? Moet ik veel praten? Ben ik welkom om Nederlands te oefenen?

De taaliconen zijn vier symbolen. Je kan ze gebruiken op je website, op je flyers en in de UiT-databank. Je vermeldt telkens de legende of verwijst naar taaliconen.be. Zo weten de lezers welk taalicoon en welke activiteiten bij hen passen.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel.

Taaliconen

Wil je de taaliconen in jouw organisatie of lokaal bestuur gebruiken?

Schrijf je in voor een gratis workshop. Na de workshop ontvang je alle afspraken en materiaal zodat je de taaliconen zelf kan gebruiken. Alles zit vervat in een samenwerkingsovereenkomst die je afsluit met de organisatie in jouw regio. Als je nadien nog vragen hebt, kan je ons altijd contacteren voor advies. 

Nieuwe taaliconen vanaf 2020

Gebruik je al taaliconen? Sinds begin 2020 zien ze er anders uit. Er zijn ook enkele afspraken gewijzigd. Om de nieuwe taaliconen te kunnen gebuiken, schrijf je je dan ook best in voor een workshop.

Staat er geen workshop meer gepland in de kalender? Dan kan je een workshop op maat van jouw organisatie aanvragen! Mail naar nederlandsoefenen@integratie-inburgering.be voor meer informatie.

Regionale regisseurs van de taaliconen

Voor meer info over de taaliconen kan je terecht bij de regisseur van jouw regio: