Inburgeren in digitale tijden

25/05/2021

man met laptop

Inburgeren in digitale tijden

Bon laat niemand achter in cyberspace

 

Ruim 200 Brusselse inburgeraars beginnen vandaag aan hun inburgeringscursus bij bon. Net als de voorbije maanden gaat deze door de coronamaatregelen nog steeds online door. Voor wie digitaal minder onderlegd is, gaat dit vaak gepaard met extra uitdagingen en drempels. Een emailadres aanmaken, inloggen op een Chromebook, zoomsessies… niet iedereen kan er vlot mee overweg. Ook voor sommige inburgeraars is dat het geval. Om hen niet uit de boot te laten vallen bij dit belangrijk onderdeel van hun inburgering, voorziet bon een voortraject voor wie daar nood aan heeft.

Online les volgen is niet voor iedereen evident. Daarom lenen we Chromebooks uit aan wie er zelf geen heeft en leren we hen tijdens een traject van 5 lessen om ermee te werken. Zo zorgen we ervoor dat iedereen met gelijke kansen aan zijn inburgeringstraject kan beginnen en niet nodeloos hoeft te wachten tot we onze lessen weer fysiek kunnen organiseren. Deze verworven digitale vaardigheden zullen hen ook later zeker nog van pas komen.

Brusselse samenwerking

Het IT-voortraject op de inburgeringscursus is het resultaat van een mooie, Brusselse samenwerking tussen bon, Intec Brussel en Brusselleer. Bon biedt dit voortraject nu voor de derde keer aan. Voor deze editie werken ze voor het eerst samen met Intec, dat beroepsopleidingen in ICT-richtingen organiseert voor voornamelijk Brusselse werkzoekenden. “Onze cursisten begeleiden de inburgeraars bij wijze van stage. Voor hen is dit een heel leerrijke ervaring waarmee ze hun IT-skills kunnen delen met de inburgeraars. Het mooie daaraan is ook dat heel wat van onze cursisten zelf ooit het inburgeringsprogramma gevolgd hebben, waardoor ze veel voeling hebben met de doelgroep en zelf een rolmodel kunnen zijn,” zegt Wouter Van den Berge, algemeen coördinator van Intec Brussel.

Brusselleer neemt het Nederlandstalige traject voor zijn rekening. Intec Brussel verzorgt de Franse en Arabische opleiding. De bedoeling is om dit in de toekomst verder uit te breiden naar meerdere talen waarin bon de inburgeringscursus aanbiedt. Ook na corona zullen we een deel van ons aanbod online blijven aanbieden. Voor heel wat deelnemers biedt een online aanbod behoorlijk wat tijdswinst omdat ze zich niet hoeven te verplaatsen, wat het eenvoudiger maakt om het te combineren met werk en gezin. In de mate van het mogelijke willen we iedereen deze kans geven om online aan te sluiten, al kijken we er toch ook heel erg naar uit om onze inburgeraars weer in het echt te mogen verwelkomen.

school

Wil je je kind inschrijven in een Nederlandstalige school?

Bon kan je helpen met de aanmelding!

groep mensen multicultureel

VACATURES - Ben jij de collega die wij zoeken?

Voor onze vestigingsplaats in Brussel zoeken we enthousiaste trajectbegeleiders die er samen met ons voor willen zorgen dat nieuwkomers zich bij ons thuis voelen.

Oudere persoon aan de telefoon

Praktische vragen van ouderen bij vaccinatie (en de antwoorden)

Krijg jij ook wel eens vragen van mensen die een oproepingsbrief hebben ontvangen om een afspraak te maken in een vaccinatiecentrum in het Brussels Gewest? We tonen je graag waar je een antwoord kan vinden op deze vragen.