Hoe vieren onze cursisten Chinees Nieuwjaar?

  • 12 februari 2021

Op vrijdag 12 februari begint het Chinees Nieuwjaar. Traditioneel wordt dat uitgebreid gevierd, maar corona steekt daar dit jaar helaas een stokje voor. Wij vroegen aan enkele cursisten wat hun plannen zijn.


Rode lijn

YunYun: “Chinees Nieuwjaar draait vooral om ontmoetingen met vrienden en familie, samen gerechten klaarmaken en eten. In het noorden van China zijn gekookte dumplings bijvoorbeeld typisch. De hele familie neemt deel aan voorbereidingen. Je kan van alles een dumpling maken: van snoep, dadels, noten,… Om klokslag middernacht eten we ze allemaal samen op. Er is ook een verrassingsdumpling bij: diegene die die krijgt, is de gelukkige voor het nieuwe jaar. 
Door corona zal ik Chinees Nieuwjaar thuis vieren, maar we zullen onze vrienden en familie wel virtueel ontmoeten.”

Rode lijn

CNY Yiren.pngYiren: “Een typische nieuwjaarsavond ziet er zo uit: de hele familie komt samen, eet en kijkt naar een nieuwjaarsshow op televisie. Soms is er ook vuurwerk. We zorgen er daarnaast voor dat onze huizen mooi gedecoreerd zijn, bijvoorbeeld door poëtische teksten in Chinese kalligrafie op de deur te hangen. 
Dit jaar zal ik gewoon thuis blijven met mijn vriend. Traditioneel worden er voor Chinees Nieuwjaar rode enveloppen uitgedeeld. Daarin zit geld. Nu zullen we dus vooral overschrijvingen doen via onze mobiele telefoons.” 

 

Rode lijn

CNY Xiaofei.pngXiaofei: “Ik heb een grote familie in België. Normaal vier ik hier Chinees Nieuwjaar bij mijn ouders, samen met mijn man en zonen. We maken dumplings, eten samen en kijken naar een nieuwjaarsshow. Dit jaar blijven we thuis en houden we het simpel. Ik hoop dat we in 2022 weer allemaal samen kunnen vieren!”

 

 

 

Rode lijn

CNY JiaMin.pngJia Min: “Ik kom uit Maleisië en daar hebben we een speciale nieuwjaarstraditie. We serveren “Lo Hei” (ook wel “Yusheng” of “Prosperity Toss” genoemd). Dat is een gerecht met veel geraspte groenten. Het ziet er heel kleurrijk uit en staat voor “geluk in het nieuwe jaar”. Voor we eten, zitten we allemaal samen rond het gerecht, met stokjes in de hand. Vervolgens is het de bedoeling dat je de geraspte groenten zo hoog mogelijk in de lucht gooit, terwijl je gelukwensen zegt. Hoe hoger je gooit, hoe meer geluk er in het nieuwe jaar op je pad zal komen. Voor een buitenstaander ziet het er misschien wat chaotisch uit, maar ik vind het altijd heel tof!”

Rode lijnCNY XiaominXiaomin: "We hebben verschillende tradities voor Chinees Nieuwjaar. Zo kopen we meestal nieuwe kleren. Dat symboliseert de start van het nieuwe jaar. Door corona doe ik dit jaar niets bijzonder. Ik zal waarschijnlijk dumplings maken, naar de nieuwjaarsshow kijken en facetimen met vrienden en familie."

Rode lijnCNY Yan.pngYan: “Op 12 februari blijf ik thuis met mijn man. Ik zal Chinees eten klaarmaken en rond middernacht een berichtje sturen naar mijn vrienden en familie. Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar toe.

 

 

 

Rode lijn