‘Draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit’ voor steden en gemeenten

  • 19 maart 2018
Draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit

Het ‘Draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit’ ondersteunt medewerkers van steden en gemeenten om gelijke kansen en gelijke toegang voor alle inwoners te garanderen.

Hoe ga je als gemeente om met diversiteit? Hoeveel personen van buitenlandse herkomst wonen in je gemeente? Hoe gaan diensten om met de aanwezige diversiteit? En hoe kan je anderstalige inwoners bevragen?

Het draaiboek reikt sjablonen, tips en voorbeelden aan voor steden en gemeenten om een omgevingsanalyse op te maken in het kader van de lokale diversiteit.

Wat kunnen steden en gemeenten met het draaiboek realiseren?

  • Een cijferrapport met de lokale statistieken over mensen met een buitenlandse herkomst.
  • Een praktijkgericht onderzoek om de behoeftes van personen met een buitenlandse herkomst in kaart te brengen. Dit onderdeel reikt niet alleen methodes aan, maar ook concrete vragenlijsten om zowel inwoners, collega’s als relevante diensten en organisaties te bevragen.

Gebruik het draaiboek voor een overzicht van deze hulpmiddelen. Je kan onder meer een eigen cijferrapport samenstellen via duidelijke instructies, of één van de methodieken voor een bevraging raadplegen.