Buddyproject CoNnect koppelt nieuwkomers aan Brusselaars

© CoNnect | Het CoNnect-project moet nieuwe Brusselaars helpen een sociaal netwerk op te bouwen.

 07/06/2021

Voor nieuwkomers is het niet altijd makkelijk om hun weg te vinden en om zich thuis te voelen in Brussel. Het CoNnect-project helpt hen alvast om een sociaal netwerk op te bouwen. De VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) en FMDO (Federatie van Mondiale en Democratische Organisaties) begeleiden dit traject, waarbij inburgeraars aan een buddy gekoppeld worden. Ze organiseren ook gezamenlijke groepsactiviteiten. De bedoeling is dat de deelnemers elkaar minstens twee keer per maand ontmoeten en samen hun activiteiten kiezen.

Alle deelnemers krijgen een basisvorming om goed geïnformeerd aan hun traject te beginnen. Daarin komen onder meer de noden en vragen van inburgeraars aan bod. Tegelijkertijd leert het de buddies omgaan met interculturaliteit, meertaligheid en laagdrempelig Nederlands. Tijdens een intakegesprek kunnen de deelnemers hun verwachtingen uitdrukken. Op basis van dit gesprek gebeurt de matching van de groepen. Gedurende het hele traject kunnen de deelnemers bijkomende vormingsmomenten volgen, in functie van hun noden.

Ankerplekken

De buddytrajecten focussen op brede sociale steun, kennismaking met het aanbod en doorstroom naar vrije tijd en vrijwilligerswerk. CoNnect wil graag van meer organisaties in het N-netwerk ankerplekken maken voor nieuwkomers. De nieuwkomers en hun buddy’s gaan graag op ontdekking in Brussel. Organisaties kunnen hun aanbod en activiteiten via de site van de VGC bekendmaken. Ook wie een plaats heeft voor een vrijwilliger, kan dat daar laten weten.

150 duo’s

Tegen januari willen de VGC en FMDO 150 duo’s hebben samengesteld, die elk een traject van ongeveer zes maanden afleggen. In juni van volgend jaar volgt een evaluatie van de impact van het project. Wie interesse heeft om deel te nemen aan het project, kan zich nog tot januari 2022 inschrijven via de website van de VGC.

Dit project komt tot stand in samenwerking met bon, Huis van het Nederlands Brussel, Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg – Steunpunt Vrijwilligerswerk, Duo for A Job, Odisee en tal van andere organisaties uit het Nederlandstalig netwerk in Brussel. CoNnect wordt financieel gesteund door de VGC en het Europees Fonds voor Asiel en Migratie en kadert binnen het beleid van de Vlaamse overheid om nieuwkomers meer mogelijkheden aan te bieden tot sociale participatie.

groep mensen multicultureel

VACATURES - Ben jij de collega die wij zoeken?

Voor onze vestigingsplaats in Brussel zoeken we enthousiaste trajectbegeleiders die er samen met ons voor willen zorgen dat nieuwkomers zich bij ons thuis voelen.

Afbeelding diploma

41% van de werkzoekenden bij Actiris heeft een niet-erkend diploma

De procedures om een diploma te laten erkennen zijn niet zo eenvoudig. Bon biedt een individueel begeleidingstraject waarin we de hele erkenningsprocedure stap voor stap doorlopen.

masir-avenir

Bon en CAW Brussel bundelen hun expertise voor 'Mindspring Junior'

Door de snel veranderende situatie in Afghanistan staan jongeren van Afghaanse herkomst in België op dit moment onder een grote druk. Bon en CAW Brussel bundelen hun expertise om de mentale veerkracht van Afghaanse jongeren te vergroten.