Praktische vragen van ouderen bij vaccinatie (en de antwoorden)

Oudere persoon aan de telefoon 25/03/2021

Goed nieuws! De vaccinatie van thuiswonende Brusselaars ouder dan 75 is gestart.

Steeds meer mensen ontvangen een oproepingsbrief met daarin de uitleg om een afspraak te maken in een vaccinatiecentrum in het Brussels Gewest. Die uitleg is niet voor iedereen zo duidelijk. Veel mensen hebben dus vragen.

We tonen je graag waar je een antwoord kan vinden op deze vragen. Zo kan je mensen met vragen over de vaccinatie verderhelpen.

Hoe maak je een afspraak?

Telefoonnummer waarop mensen een afspraak kunnen maken: 02 214 19 19.
Opgelet: ’s ochtends zijn de lijnen dikwijls bezet.

Veelgestelde vragen over vaccinatie

Waar liggen de vaccinatiecentra en hoe geraak je er?

  • Gemeenten en ziekenfondsen helpen inwoners die zelf niet in het vaccinatiecentrum geraken. Neem contact op met de gemeente of het ziekenfonds van de persoon om te vragen hoe zij kunnen helpen.
  • Je kan gratis met de MIVB naar het vaccinatiecentrum. Op de website van de MIVB vraag je een gratis ticket aan met je vaccinatiecode. 
  • Ook Taxibus-klanten krijgen gratis vervoer naar het vaccinatiecentrum. Bel hiervoor naar het gewone nummer 02 515 23 65.

Vertaalde info

Je vindt er bijvoorbeeld:

  • voorbeeldbrieven in verschillende talen: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Duits, Spaans, Italiaans, Pools, Portugees, Roemeens en Turks;
  • filmpjes met uitleg in verschillende talen;
  • folders en afbeeldingen met info over de vaccinatie;
  • basisfolder in het Nederlands, Frans, Engels en 26 andere talen.

 

Groepsfoto fietsles

"Nooit gedacht dat ik zou kunnen fietsen"

Het weer zat de voorbije weken niet altijd mee, maar dat weerhield 15 Brusselse inburgeraars er niet van om twaalf dagen met de fiets op pad te gaan in Brussel. Niets bijzonders zou je denken, maar als je weet dat zij in hun land van herkomst amper of niet hebben leren fietsen, dan is dat een hele prestatie.

masir-avenir

"De jongeren vinden een soort familie bij Masir Avenir"

Wat leren jonge nieuwkomers bij Masir Avenir? En waarom is dit project zo belangrijk voor hen? Bekijk ons filmpje!

Profiel inburgeraars Brussel 2020

Het aantal inburgeraars bij bon met een adres in Brussel bedroeg in 2020 2.229. Op een totaal voor Brussel en Vlaanderen samen (17.903) is dat 13%. Benieuwd hoeveel dat voor jouw gemeente is?