"Nooit gedacht dat ik zou kunnen fietsen"

Groepsfoto fietsles

 16/07/2021

Het weer zat de voorbije weken niet altijd mee, maar dat weerhield 15 Brusselse inburgeraars van diverse leeftijden en origine er niet van om tussen 1 en 16 juli twaalf dagen met de fiets op pad te gaan in Brussel. Niets bijzonders zou je denken, maar als je weet dat zij in hun land van herkomst amper of niet hebben leren fietsen, dan is dat een hele prestatie.

Grensverleggende ervaring

Elke zomer organiseert bon in samenwerking met Pro Velo een fietsproject om nieuwkomers te leren fietsen en om hen het zelfvertrouwen te geven om zich met de fiets door onze drukke hoofdstad te verplaatsen. Voor de deelnemers is dit een grensverleggende ervaring.
  

Groepsfoto fietsles

Het hoogtepunt van deze twaalf dagen was een fietstocht met alle deelnemers naar de Abdij van ter Kameren, waar ze hun fietsdiploma in ontvangst mochten nemen. Wij fietsten met hen mee en stonden versteld van hun vaardigheden op de fiets. Dat de hele groep zo een vooruitgang heeft gemaakt op zo korte tijd, komt mede door de uitstekende begeleiders van Pro Velo.

"Dankzij de geweldige begeleiders kreeg ik het zelfvertrouwen om te fietsen”, bevestigt Mohammed. “In het begin vond ik het moeilijk en dacht ik dat ik het nooit zou leren. Met de hulp van de begeleiders ben ik er toch in geslaagd.”

“Super trots op mezelf”

“Ik dacht nooit dat ik zou kunnen fietsen”, vertelt Emmy enthousiast. “Maar de begeleiders waren zo behulpzaam dat ik er toch in geslaagd ben. Ze deden het allemaal zo eenvoudig lijken! De eerste keer dat ik op de weg fietste, had ik wel wat stress door de auto’s achter mij en de andere fietsers voor mij. Nu voel ik me veel zelfzekerder op de fiets. Ik ben super trots op mezelf! Ik heb geen rijbewijs en was vaak afhankelijk van anderen om ergens te geraken. Nu ik kan fietsen is dat verleden tijd.”

Safety first

Iemand veilig leren fietsen in het verkeer, hoe begin je daar aan? “Om te beginnen moet je weten hoe een fiets werkt”, licht Wouter, educatief medewerker van Pro Velo toe. “ Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om te weten waar de remmen staan. Safety first dus. We leren hen ook welke rechten ze hebben in het verkeer en dat ze hun plaats hebben op de openbare weg. De eerste week hebben we hen vooral leren fietsen en daarna hebben we het opnieuw gehad over hun plaats op de weg en zijn we op de weg beginnen oefenen. Een drietal deelnemers had eerder al eens op een fiets gezeten en dat zag je wel. De uitdrukking dat je fietsen nooit verleert, klopt wel degelijk.”

In goede handen

Saiba is na zijn inburgeringscursus via bon bij Pro Velo terechtgekomen en helpt er nu als vrijwilliger mee aan de fietslessen. “Ik fiets zelf al sinds mijn tweede. In Burkina Faso hebben veel mensen een fiets, die worden daar vaak heel zwaar geladen. Voor mij is fietsen dus kinderspel. Ik ben blij dat ik het anderen kan leren. Ik hou ervan om mensen te helpen, om hen iets bij te leren”, vertelt de behulpzame begeleider.

“Voor iemand die nooit gefietst heeft, is het moeilijkste om richting te krijgen en het evenwicht te bewaren”, vult Saiba aan. “Wie nog niet kan trappen, duw ik voorzichtig vooruit en moedig ik aan om rustig te trappen. Ik stel hen gerust door te zeggen dat ze niet bang hoeven te zijn, dat ik achter hen sta en goed kijk wat ze doen en hen vasthoudt als het nodig is.” De deelnemers zijn bij hem duidelijk in goede handen.

“Als een kind zo blij”

Als kind kreeg Fadoua ooit fietsles van haar broers, maar die ervaring bleef beperkt tot een keer: “Ze namen me mee naar boven op een helling en lieten me toen los om naar beneden te fietsen. Sindsdien had ik schrik om te fietsen en heb ik nooit meer op een fiets gezeten. Tot nu. De omkadering van bon en Pro Velo was gelukkig fantastisch. Ze hebben ons enorm aangemoedigd. Ik voel me als een kind zo blij dat ik het nu kan! Het helpt me om me sneller te kunnen verplaatsen en niet meer altijd de auto te moeten nemen.”

Autoloze zondag

Ratiba kreeg de kriebel voor het fietsen te pakken op de autoloze zondag: “Ik zag al die fietsers overal op straat in de stad, ik wou dat ook graag kunnen. Drie maanden geleden had ik voor het eerst eens proberen met een fiets te rijden met een vriend, maar dat was vooral voor te lachen. Even later heb ik besloten om me in te schrijven voor de fietslessen van bon. Ik ben heel tevreden met die beslissing!”

“Je gaat dat kunnen!”

Schrik om te vallen en zich te bezeren, weerhielden Daddy ervan om te leren fietsen. Toch overwon hij die angst: “Bij aanvang van de les zei iemand me: “Je gaat dat kunnen!”. Die zin heb ik altijd in mijn hoofd gehouden. De eerste dag dat ik op een fiets stapte ben ik blijven herhalen “Je gaat dat kunnen! Je gaat dat kunnen!”. En het is me gelukt.”

De jongeman kan de impact op zijn leven amper inschatten: “Om te beginnen is de lichaamsbeweging goed voor mijn gezondheid. Het geeft me ook veel vrijheid en het is een duurzaam transportmiddel om me mee te verplaatsen. Het deed me ook veel deugd om na de lockdown opnieuw mensen te ontmoeten en in groep iets te kunnen doen.”

Voor Daddy waren de fietslessen ook een levensles: “Het heeft me geleerd dat je de uitdagingen waar je voor staat kan overwinnen. Ik ben heel gelukkig dat ik kan fietsen en dat ik iets heb geleerd wat ik nog niet kon.”
  

Groepsfoto fietsles
groep mensen multicultureel

VACATURES - Ben jij de collega die wij zoeken?

Voor onze vestigingsplaats in Brussel zoeken we enthousiaste trajectbegeleiders die er samen met ons voor willen zorgen dat nieuwkomers zich bij ons thuis voelen.

Afbeelding diploma

41% van de werkzoekenden bij Actiris heeft een niet-erkend diploma

De procedures om een diploma te laten erkennen zijn niet zo eenvoudig. Bon biedt een individueel begeleidingstraject waarin we de hele erkenningsprocedure stap voor stap doorlopen.

masir-avenir

Bon en CAW Brussel bundelen hun expertise voor 'Mindspring Junior'

Door de snel veranderende situatie in Afghanistan staan jongeren van Afghaanse herkomst in België op dit moment onder een grote druk. Bon en CAW Brussel bundelen hun expertise om de mentale veerkracht van Afghaanse jongeren te vergroten.