Hoe Hassib de smaak te pakken kreeg

Hassib was politieman in Afghanistan. Nu staat hij achter het fornuis in Alcantara, het café van Gemeenschapscentrum Pianofabriek. 

Toen Hassib (28) in 2015 naar België kwam, vermoedde hij niet dat hij enkele jaren later een professionele kok zou worden. Hassib: “Ik had nooit gedacht dat ik iets met koken zou doen. In Afghanistan werkte ik als politieman, een compleet ander beroep. Ik hielp mijn moeder wel eens in de keuken, maar daar bleef het bij.”

Hassib in de keukenVan politieman tot kok

Hoe belandt een politieman in de horeca-sector?
Hassib: “Na mijn aankomst vroeg ik aan verschillende mensen wat ik moest doen. Zo kwam ik bij bon terecht. Ik volgde er het inburgeringsprogramma in het Pasjtoe, wat mij echt geholpen heeft. Ik leerde Nederlands en kwam meer te weten over België, over huisvesting en welke opleidingen en jobmogelijkheden er bestaan.” 

bon bracht hem ook in contact met andere socioculturele organisaties, zoals Groep INTRO en Jes vzw. Hassib: “Zij hielpen mij bij mijn joboriëntatie en lieten me al eens proeven van de horecasector. Ten slotte belandde ik bij COOVI, waar ik een opleiding tot keukenmedewerker, grootkeukenmedewerker en hulpkok volgde. Ondertussen werkte ik ook als vrijwilliger in het restaurant van een tennisclub. Op die manier ontdekte ik nieuwe gerechten en kon ik mijn Nederlands oefenen.”

“Wat doe ik hier?”

Hassib geeft toe dat het even duurde voor koken echt een passie werd. Hassib: “Eerlijk gezegd deed ik het in het begin vooral uit financiële overwegingen. Ik wilde zo snel mogelijk werk vinden om rond te komen. Toen ik mijn opleiding tot hulpkok volgde, dacht ik eerst: wat doe ik hier? Maar naarmate ik vaker in de keuken stond, begon ik er steeds meer van te genieten. Nu hou ik echt van mijn job.”

Stoofvlees en lasagne

De Europese cuisine kan Hassib wel bekoren. Hassib: “In Afghanistan hebben we grotendeels dezelfde ingrediënten als hier, maar we gebruiken bijvoorbeeld meer komijn en dille. Thuis eten we nu een mix van Europese en Afghaanse gerechten. Mijn vrouw is net uit Afghanistan overgekomen en ze is dol op lasagne. Ik heb haar geleerd hoe ze dat moet klaarmaken. Ook stoofvlees vinden we heel lekker. Het is mijn favoriete Belgische gerecht.” 

Een eigen restaurant

Hassibs grote droom? Ooit weer politieman worden. Maar de weg ernaartoe is lang. “Je moet onder andere een goede talenkennis hebben en toegelaten worden tot de opleiding. Op korte termijn wil ik graag mijn eigen restaurant uitbaten. Een businessplan uittekenen en mijn Nederlands verbeteren: dat staat er nu op de planning. Ik heb er zin in!”

Aura Fany en Vira

“Als nieuwkomer heb je een netwerk nodig”

Vriendschap op het eerste gezicht: het bestaat. Fany (31), Viry (32) en Aura (35) leerden elkaar enkele jaren geleden kennen in Brussel en konden het meteen goed met elkaar vinden. Bon hielp hen om een netwerk uit te bouwen op wie ze een beroep kunnen doen als het nodig is.

Rebeca

Rebeca droomt van een job in de zorgsector

De Roemeense Rebeca durft weer te dromen sinds ze een inburgeringsprogramma volgde.