“Ik voel me gelukkig als ik zie hoe spelers groeien.”

  • 14 juni 2021
Voetbaltrainer Lasha

Nu het Europees kampioenschap voetbal volop aan de gang is, zetten we graag een voetbalgekke ex-inburgeraar in de kijker. "Voetbal is alles voor me", zegt jeugdtrainer Lasha. Hij droomt ervan om toptrainer te worden.

Lasha Lortkipanidze (37) is afkomstig uit Tbilisi in Georgië. In zijn thuisland was hij professioneel voetballer. De liefde bracht hem vijf jaar geleden naar Leuven waar hij nu met zijn vrouw en drie kinderen woont. Voetbal beheerst nog steeds zijn leven. Naast zijn baan in de logistiek is hij jeugdtrainer bij KHO Bierbeek en FIDO football academy in Leuven en Zoutleeuw.

Geweldige leerkracht maatschappelijke oriëntatie

“Tijdens mijn carrière als professioneel middenvelder reisde ik veel. Zo ontmoette ik mijn vrouw in België. Zij is van Georgisch-Oekraïnse afkomst en woonde hier al langer,” vertelt Lasha in vlot Nederlands. Hij besloot om ook de sprong te wagen. In november 2019 startte hij met de inburgeringscursus in Leuven. “Mijn leerkracht Noureddine is echt een geweldige mens. Hij leerde me allerlei nuttige zaken over het alledaagse leven hier in België. Ik kon hem alle vragen stellen en hij stond altijd klaar om mij te helpen.”

Contact maken met mensen

Lasha stortte zich ook meteen op het Nederlands leren. “Dat was niet gemakkelijk, maar ook niet al te moeilijk. Als je genoeg tijd besteedt aan het studeren dan kan je de taal snel leren. Het is ook al mijn vierde taal.” Wat volgens Lasha ook hielp, is dat hij gemakkelijk contact maakt met mensen. Hij was niet bang om Nederlands te spreken omdat mensen hem niet meteen betuttelden als hij fouten maakte. Zijn spelers, vrienden en collega’s droegen er allemaal een steentje toe bij dat hij vlot de taal leerde en zich hier snel thuis voelde. “Mijn thuis blijft Georgië. Daar heb ik tenslotte dertig jaar gewoond. Maar België is echt mijn tweede thuis. Hier heb ik mijn gezin, vrienden en mijn droomjob in het voetbal.”

Dromen van topvoetbal

Ambities heeft Lasha volop. “Momenteel volg ik een cursus aan de Vlaamse Trainersschool en wacht ik op de erkenning van mijn diploma leerkracht lichamelijke opvoeding. Je moet immers een goed plan hebben om je droom te kunnen bereiken. Ik wil toptrainer worden van een club op Europees niveau.”