Meet & Greet Agentschap Integratie en Inburgering West-Vlaanderen

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Integratie en inburgering is vandaag niet meer weg te denken uit het maatschappelijk debat. Het is een inherent deel geworden van het beleid. Als lokaal bestuur heb je de regierol om dat beleid vorm te geven. Het Agentschap Integratie en Inburgering is hierbij een partner.

Tijdens onze Meet & Greet op vrijdag 6 december kan je kennis maken met het Agentschap Integratie en Inburgering. Aan de hand van infosessies gaan we dieper in op bepaalde aspecten van onze werking en gaan we na hoe we samen jouw lokaal beleid inzake integratie en inburgering mee vorm kunnen geven.

Praktische info

Wanneer? 
Vrijdag 6 december 2019 van 9 tot 13 uur

Waar?
Agentschap Integratie en Inburgering
President Kennedypark 30
8500 Kortrijk

Wil je erbij zijn? Schrijf je dan in voor 3 december 2019 via het formulier onderaan deze pagina.

Meer informatie via wvl@integratie-inburgering.be

Programma

9-9.15u

Onthaal en verwelkoming

9.15–9.45u

Kennismaking met het Agentschap Integratie en Inburgering

9.45-12.30u

Je kan 3 infosessies volgen. Bij de inschrijving kan je je voorkeuren doorgeven. We houden hier zo veel mogelijk rekening mee. Je kan kiezen uit:

1. Wat is inburgering?

Wat is inburgering en hoe wordt het georganiseerd? We bekijken wat het inburgeringsdecreet inhoudt en wat je specifiek van het Agentschap Integratie en Inburgering kan verwachten. 
Deze sessie geeft ook meer duidelijkheid over nieuwkomers in België: wat wordt er van hen verwacht en wie is er verplicht een inburgeringstraject te volgen? Je leert meer over de inhoud van het inburgeringstraject en de lessen maatschappelijke oriëntatie. Daarnaast nemen we je mee in de dienstverlening rond Nederlands leren. 

2. Maak kennis met de cursus maatschappelijke oriëntatie

De cursus maatschappelijke oriëntatie is een onderdeel van het inburgeringstraject. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op:
•    De doelstellingen van de cursus
•    Thema’s die worden behandeld
•    Waarden die aan bod komen
•    De rol van de leerkracht
•    Voorbeelden van bepaalde thema's

3. Toegankelijk onthaal

Hoe zorg je ervoor dat de nieuwkomers in jouw gemeente zich welkom voelen en de weg vinden naar de diensten en organisaties die ze nodig hebben? We bekijken hoe je als lokaal bestuur kan inzetten op een toegankelijk onthaal voor alle nieuwe inwoners. We geven ook een overzicht van ‘good practices’ in Vlaanderen.

4. Communiceren met anderstaligen

Je krijgt een anderstalige aan het loket of in een werkgesprek. Spreek je dan Nederlands of schakel je over naar een andere taal? Welke hulpmiddelen bestaan er? En hoe bepaal je of Google Translate of pictogrammen het gesprek voldoende ondersteunen? Ontdek een waaier aan communicatiemogelijkheden om taaldrempels te verkleinen.

5. Regierol van lokale besturen

Als lokaal bestuur heb je de regierol over het opzetten en uitvoeren van een lokaal integratiebeleid. Deze sessie zoomt in op wat de regierol kan inhouden. Uit welke componenten bestaat het, wat zijn belangrijke randvoorwaarden, en hoe kan het Agentschap Integratie en Inburgering hierin ondersteuning bieden?

6. Aan de slag met een divers personeelsbeleid

De diversiteit in onze organisaties neemt toe. Steeds meer vacatures worden ingevuld door werknemers met een migratieachtergrond. Werkgevers krijgen dan ook vragen die ze nooit eerder moesten beantwoorden. Vreemde vragen. We geven je tips en tools om met deze vreemde vragen om te gaan.
•    Hoe trek je divers talent aan? 
•    Hoe kan je de communicatie met anderstalige medewerkers ondersteunen?
•    Hoe ga je om met cultuurgebonden vragen van je medewerkers? 

12.30u

Lunch en netwerkmoment

Schrijf je in