Omgevingsanalyse lokale diversiteit

AgII_draaiboek_omgevingsanalyse_lokale_diversiteit.jpg

Vlaanderen en Brussel worden steeds diverser. Hoe gaat jouw gemeente hiermee om? Hoeveel personen van buitenlandse herkomst wonen in jouw gemeente? Hoe gaan je diensten om met de aanwezige diversiteit? En hoe kan je anderstalige inwoners bevragen?

Het Agentschap Integratie en Inburgering ondersteunt steden en gemeenten om een kwalitatief antwoord te krijgen op deze vragen aan de hand van het 'draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit'.

Waarom interessant voor jouw gemeente?

  • De opmaak van een ((beleids)plan begint met een degelijke analyse.

  • Je versterkt je regierol over het lokaal diversiteitsbeleid.

  • De resultaten zijn niet alleen bruikbaar in het kader van de beleids- en beheerscyclus, maar ook voor alle nieuwe lokale projecten en acties: denk maar aan de zomerwerking voor jongeren of initiatieven om beleidsparticipatie van personen met een buitenlandse herkomst te verhogen.

Draaiboek

Het draaiboek omvat gebruiksklare sjablonen, tips en voorbeelden voor de opmaak van een eigen omgevingsanalyse lokale diversiteit. Je kan binnen het document snel navigeren naar het onderdeel dat je interesseert:

  • Je kan een cijferrapport opmaken voor jouw gemeente met de lokale statistieken over mensen met een buitenlandse herkomst.

  • Je kan een praktijkgericht onderzoek voeren om gelijke kansen en gelijke toegang voor al je  inwoners te garanderen. Het Agentschap Integratie en Inburgering reikt niet alleen methodes aan, maar ook concrete vragenlijsten om zowel inwoners, collega’s als relevante diensten en organisaties te bevragen.

Cijfers lokale diversiteit

Het Agentschap Integratie en Inburgering stelt het cijferrapport van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ter beschikking. Je kan het invulsjabloon gebruiken voor de opmaak van een rapport voor je eigen gemeente.

Ondersteuning

Hulp nodig bij de opmaak van een cijferrapport of omgevingsanalyse? 

 

Hoe het draaiboek raadplegen?

Het draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit is een pdf-document met tal van links. Door te klikken op de thematische knoppen bovenaan en op de inhoudspagina's spring je snel naar de informatie die jij wenst. In de tekst zijn er links naar nuttige websites of kan je doorklikken naar een andere plaats in het document. Als de links niet werken op jouw systeem, kan je het document best openen in de Acrobat Reader.